vineri, 6 ianuarie 2012

Inca o zi...

Cand vine vorba de starea de confuzie in care traim, cel mai adesea, cei care s-au angajat sa administreze tara, spun: nu atarna (numai)de mine, nu depinde (numai)de noi…
Dar daca ar atarna de mine, sau de dvs?
Daca ar depinde de noi?
Nu exista o solutie miraculoasa care sa aduca linistea, pacea si intelegerea in tara noastra. Depinde de noi, de fiecare in parte. Nu ar fi nevoie de sacrificii, cheltuieli sau eforturi deosebite, ci, doar de bunavointa. In constientizarea acestui fapt mass media are un rol decisiv.Mass media este punctul care, astazi, prin mijloacele ce le are la dispozitie, poate echilibra pasnic anumite ,,dereglari” in functionarea societatii.
Mass media trebuie sa-si asume rolul de a face educatie atunci cand cei care s-au angajat sa o faca nu vor sau nu stiu sa o faca. Sa aprinda o lumina atunci cand se face intuneric. Sa caute pacea, sa o gaseasca si sa o faca cunoscuta, chiar daca, in general, oamenilor le place mai mult distractia, veselia, sarbatoarea, spectacolul...
Ne mandrim cu faptul ca suntem un popor pasnic, ospitalier, ca nu am ravnit niciodata la mostenirea altora, ca avem relatii bune cu cei din jurul nostru, ca suntem un popor credincios... S-ar putea sa fie asa.
Sunt sigur insa ca avem o relatie gresita cu cel mai important sustinator al nostru: natura. De aici toata neimplinirea noastra. Sa nu ne amagim ca jucandu-ne de-a ecologistii vom rezolva ceva... Relatia cu natura ar trebui sa fie legea de baza a unei natii care vrea sa-si implineasca destinul. Relatia cu natura ar trebui sa fie materia de baza in educatia noastra, in formarea noastra
Natura este temelia pe care trebuie sa cladim - e temelia vietii.
Istoria este un total al stradaniilor omului; unele sunt ingropate  altele parasite... Cu rabdare dezgropam ruinele, ne minunam si nu intelegem nimic: o luam de la capat...
Care este temelia pe care zidim?
Care este credinta care ne misca, credinta care ne face sa privim la cer, la stele? Credinta care vine atunci cand, cazuti, privim in jos la furnica, la iarba, la tarana, la viata ce o calcam nepasatori cand visam spre inaltimi?
In aceste vremuri putem lua o decizie importanta, inteleapta. Nu e nevoie sa mergem pe caile de pe care altii ,,mai inaintati”se intorc ori s-au impotmolit. Mi-au ramas in minte vorbele unui participant la o discutie despre criza dintr-o tara considerata leagan de civilizatie: ,,am masacrat ambientul”, zicea.
Pe acest pamant nu traiesc doar oameni...
Mass media prezinta efectele unui mod de viata infantil. Atitudinea noastra fata de viata este nepotrivita. Educatia, informatia de care dispunem nu ne invata cum sa ne bucuram de viata, ci cum sa ne veselim… Nu ne arata cum sa cautam intelegerea, ci cum sa ne impunem, cum sa ne ,,descurcam. Tratam simtomele - nu cauza bolii - cu cheltuieli mari, ineficient. Risipim timp, energii, resurse…
Imi doresc sa va cunosc, sa ne intalnim, sa vorbim despre timpurile ce le traim, despre ce a fost, ce este si ce poate fi. Ar fi o bucurie pentru mine.

Un comentariu:

  1. "Nu exista o solutie miraculoasa care sa aduca linistea, pacea si intelegerea in tara noastra. Depinde de noi, de fiecare in parte."
    In finalul finalului, da, nu exista. Fiindca omul primeste trasaturi/substanta de rau si am capatat si obiceiuri grave. Am vazut un film pe AXN cu un om dezvoltat in matricea animalica, nevoit sa traiasca intr-o societate evoluata. Tatal lui il batea la 5 ani, mama-sa era o drogata, iar institutiile care l-au avut in grija l-au agresat tot timpul. Ca animal avea comportament firesc: tabara orice femeie sa-i satisfaca trupul, nu conta ca nu-i apartinea. Daca se opunea, o omora. Relatia cu maculii era una de forta dublata de o inteligenta egala cu arta. Romanul, din cauza saraciei, a capatat deprinderea de a-si insusi ce nu-i apartine, de a intinde mana, un lucru grav fiindca morala il situa pana nu demult de partea religioasa a trairii. Vazand ca se poate si asa, devenind un fenomen de masa in care rusinea a disparut, revenirea pe vechile baricade necesita timp. Si dv cereti sa folosim rational bogatiile naturale daruite de Dumnezeu si sa construim armonia. Cum? Cu astfel de oameni? In acesti ani se adevereste ce se spune despre roman, ca e nascut din mama curva si tata hot - are in gene aceste trasaturi marcante. Solutia globala presupune o amestecare a aluatului uman pentru a se curati de cele rele, de a inlocui/improspata samanta, cum zice taranul. Dar realitatea arata un fenomen de separare: elitele se rup definitiv de semintie, se constituie in caste (a aparut boerismul), se inventeaza limbaj, tinute si merticuri imposibil de reprodus de cei fara carte incat oamenii sunt lasati/abandonati/incurajati sa se dezvolte in matricea animalica. Spre asta ne indreptam si o solutie miraculoasa, chiar daca exista, nu poate veni decat de jos in su s- miile de ani trecute, care presupuneau perfectarea lumii avand la baza constiinta de sine, in conditiile in care ea, constiinta, nu putea veni si lucra decat prin oamenii superiori ai natiilor, au fost un esec. Solutie exista. De fapt orice situatie creata, daca nemultumeste cu ceva un om, un grup de oameni su categorie sociala are o solutie. Aceasta nu poate rezulta decat dintr-un dialog constructiv si va fi concretizata intr-o regula acceptata unanim.
    Asadar solutia unei lumi pasnice in care oamenii se inteleg nu poate fi decat noi reguli, dar acestea sa nu fie impuse de o parte a societatii (bogati/elite/bugetari), ci impreuna cu hotii/prostii/oamenii simpli.
    Dar o solutie trebuie accesata de un for/organism. Ar putea s-o incerce "a treia cale".

    RăspundețiȘtergere

nu facem atac la persoana